Магазин Дани

Политика

Ванредна седница због споменика Матији Корвину

Маријана Толимир | 2. март 2018. | 12:31 | Политика

Ванредна седница због споменика Матији Корвину

Подизање споменика угарском краљу Матији Корвину у улици која већ носи његово име, а који ће се реализовати из приватне донације, разлог је сазивања ванредне седнице Скупштине града. Док позиција тврди да је приватна иницијатива пример око ког треба сви да се сагласе јер иде на корист свим грађанима, опозиција је изнела замерке на процедуру доношења Одлуке, као и на одабир локације.

 

Већином гласова присутних одборника, са 47 за, 7 против и једним уздржаним, усвојена је Одлука о постављању споменика Матији Корвину. Иницијативу је као грађанин поднео Лајош Чакањ, који ће и финансирати подизање споменика у улици која носи име Матије Корвина. За заменицу градоначелника, ово треба да служи за пример свима и због тога је Градско веће једногласно усвојило Одлуку. Хитност поступка лежи у томе, појаснила је Хорват, што је Министарство културе и информисања тражило допуну предмета, па је због законског рока, сазвана ванредна седница.

Иако је опозиција подржала подизање споменика краљу Корвину, замерили су хитно реаговање органа локалне самоуправе, али и саму локацију на којој ће споменик бити постављен.

Да је иницијатива за подизање споменика наишла на политички консензус, потврдио је и Александар Грубор, из редова Српске напредне странке, који је нагласио да је Корвин истакнута историјска личност која је имала заслуге не само за мађарски народ, већ и за  остале који живе на овим просторима.

Иначе, како је наведено у Одлуци, споменик се подиже поводом 560 година од крунисања Матије Корвина за угарског краља. Захтев је упућен 19. фебруара, Комисија га је усвојила 21. фебруара,а Градско веће 28. фебруара.

Остале вести из ове категорије