Магазин Дани

Пољопривреда

Органска производња стагнира

Маријана Толимир | 25. фебруар 2018. | 13:46 | Пољопривреда

Органска производња стагнира

Први од десет планираних семинара на тему органске производње преко пројекта „Органски мост“, Удуржење ТЕРРА’С одржало је данас у просторијама Архус центра. Семинар је окупио органске произвођаче из Суботице и околине, а главне теме биле су новине у законској регулативи, као и о могућностима њиховог удруживања.

Храну која није третирана хемијом, пољопривредник Арпад Чикоš прво је почео да производи за сопствене потребе. Сазнавšи да за органским производима постоји потражња, Арпад је реšио да цело газдинство са конвенционалне пређе на органску производњу, Данас на свом имању у Тототвом селу на 13 хектара узгаја поврће, а на 7 житарице. Каже да са пласманом нема проблема, јер робу продаје кроз виšе канала, међутим, како би повећао производњу, недостаје му институционална подрšка.

И док органска производња у свету бележи константан раст, у Војводини је проšле године забележена стагнација, каже Сњежана Митровић из Удружења ТЕРРА’С. Због тога су, додаје, иницирали разговоре у Влади покрајине, како би се пронаšло реšење за подстицај овом виду производње.

Подаци из 2016. године показују да у свету расте тржиšте органских производа и достигло је 80 милијарди евра, док је у Европској унији 35 милијарди, šто је десет одсто повећања. Такође, забележено је повећање поврšина под органским производима за 15 одсто.

Остале вести из ове категорије