Магазин Дани

Друштво

Иако је зима, крпеља има

Каролина Башић | 14. фебруар 2018. | 13:11 | Друштво

Иако је зима, крпеља има

Да су крпељи активни и у току зиме, потврђују стручњаци али и забележени случајеви оболелих паса у протеклих неколико недеља. Најбоља превенција ове болести је прегледање љубимаца након дугих шетњи и коришћење адекватних заштитних препарата.

Без обзира што је у току зима, крпеља има. Иако је њихова појава карактеристична за пролеће,  високе температуре неуобичајене за ово доба године, један су од разлога њиховог активног деловања. Наши суграђани, одговорни власници паса, свесни су ове опасности, па се придржавају савета ветеринара у вези превенције односно заштите од крпеља.

„Контролишем га након што идемо у шетњу. Углавном идемо на Прозивку у парк или га издвојим код деде где има двориште. Не водим га на Палић, јер сам чуо да тамо има доста крпеља. Водим рачуна о томе где га шетам. Нисам до сад имао проблема, он има само 4,5 месеца, а шетамо се тек неких месец дана“, каже Радомир Медојевић, власник пса.  

Иако памте једно „качење“ крпеља, пас Медо, на срећу, није оболео. Упркос томе, власница Весна Николић наглашава да редовно користе препарате заштите.

„Користимо препарат фронтлине, отприлике га капамо тромесечно и редовно га прегледамо кад се вратимо из шетње. Велики део у години проводимо и на Златибору, тако да он проводи много времена у природи и онда га морамо контролисати. Једном смо имали проблема, кад је био мали, тад му се закачио крпељ и онда смо га довели у ветеринарску станицу, они су му то стручно одрадили, јер ми нисмо хтели да дирамо,“ истиче Весна Николић, власница пса.

У ветеринарској станици „Ветеринар“ у протеклом периоду забележено је у просеку 3 до 5 паса оболелих од ове болести. Крпељи су инсекти који се хране крвљу, а њихове жртве могу бити дивље и домаће животиње, кућни љубимци, па чак и људи. Крпељи издржавају веома ниске температуре, чак и – 10.

„Обзиром да су у току дана температуре око 5-6 степени, због тога постоје крпељи и они су активни. Њихова активност је најинтензивнија када су температуре преко 20 степени, али када се насишу крви мирују и до месец и по дана, након тога опет постају активни јер буду гладни и крећу се,“ објашњава Горан Баки, ветеринар специјалиста у ВС „Ветеринар“.

Да ли је крпељ инфициран или не, не можемо са сигурношћу знати, али они могу пренети и до четири врсте болести – пироплазмозу, анаплазмозу, ерлихиозу и лајмску болест. Због тога је важна превенција која се огледа у детаљним прегледима након дугих шетњи, као и коришћење адекватних препарата заштите.

„У току целе године морамо да радимо на заштити наших животиња. Постоји неколико врста препарата, као што су огрлице или капи. Све врсте капи, нажалост, штите само месец дана, што је њихова лоша страна. Ипак, добра страна је то да када накапамо тај препарат на нашу животињу, то не може да изгуби и дејство буде константно. Док када се стави огрлица, она заиста може дуже време да се користи односно дуже штити животињу. Међутим, на паковању имамо назначено колико је дуго заштићена животиња,  три, четири, шест или евентуално седам месеци“, додаје ветеринар Баки.

Први симптоми по којима можете посумњати да је ваш љубимац оболео су летаргичност, невољност, одбијање хране, одмарање, лежање и тамна мокраћа. У оваквим случајевима, важно је у што краћем веменском року потражити помоћ ветеринара.

Остале вести из ове категорије