Магазин Дани

Политика

СББ позвао ХНВ да подржи њихову иницијативу

Бојан Николић | 8. фебруар 2018. | 13:45 | Политика

СББ позвао ХНВ да подржи њихову иницијативу

Савез бачких Буњеваца је позвао  председника Хрватског националног већа Славена Бачића да подржи иницијативу за укидање Наредбе из 1945. године,  како би се једном заувек отклониле све несугласице и неспоразуми, и отворили путеви будуће сарадње.

На иницијативу Савеза бачких Буњеваца, Буњевачки национални савет поднео је захтев Скупšтини АП Војводине да се акт насилне асимилације из 1945. године прогласи ниšтавним. Покрајинска Влада позитивно је реаговала на саму иницијативу, она  је уšла у скупšтинску процедуру и очекује се да се ове године  нађе пред посланицима. Пониšтавање одлуке било би од стратеšког интереса за буњевачку заједнице али и за друге националне мањине са којима Буњевци желе добру сарадњу, истакао је Мирко Бајић, председник Савеза бачких Буњеваца.

„Заšто је то за нас важно? Зато šто се овај акт и данас индиректно примењује у реалном животу. Не примењује га држава Србија, на том акту не инсистира ни Хрватска ни Хрвати, међутим на последицама тог акта, на један перфидан начин, граде своју позицију и данас углавном они који су пореклом Буњевци, а својом вољм се изражавају као Хрвати. Они данас чине део хрватске националне мањине у Србији, али се не мире са чињеницом да велики део Буњеваца не прихвата такав статус. Све тензије које настају у вези са статусом Буњеваца и Хрвата у Србији полазе од тога да је део Буњеваца који је прихватио хрватство из њима знаних разлога, не жели да прихвати и чињеницу да су Буњевци признати као аутохтон народ у Србији. Њихова очигледна жеља је да се та срамна Наредба и данас примењује. Наредба из тих разлога мора бити оцењена актом насилне асимилације и званично проглаšена ниšтавном.“ изјавио је Мирко Бајић, председник СББ

Бајић је део Бачићевог писма у коме се наводи да иницијатива наруšава односе Србије и Хрватске, да се јавља „идентитески спор“ као и да то треба да буде једна од тема на састанку челника двеју земаља , назвао смеšним и истакао да Савез бачких Буњеваца сматра да је ово унутраšње питање и да не постоји никаква основа да ова тема утиче на односе Београда и Загреба.

„Да будемо потпуно јасни. Не постоји никакав идентитетски спор између Србије и Хрватске. Свако у Србији има право да се слободно изјасни о својој националној припадности. Постоји хрватска мањина коју представља ХНВ, и буњевачка мањина коју представља БНС. Стога не постоји никакво тзв „Буњевачко питање“ у односима две државе, јер не задире у права хрватске мањине и не наруšава права хрватске мањине у Србији.“ рекао је Мирко Бајић, председник СББ

Констатација историјских чињеница и грађење нових односа кроз заједничку сарадњу и просперитет, једини је начин да се стави тачка на неспоразуме и отклоне све дилеме око овог отвореног питања. Због тога Савез бачких Буњеваца не одустаје од захтева да се у Скупšтини АП Војводине наредба из 1945. године прогласи актом насилне асимилације и да се као таква прогласи ниšтавном.

Остале вести из ове категорије