Магазин Дани

Здравство

Обележен Светски дан борбе против рака

Каролина Башић | 6. фебруар 2018. | 12:19 | Здравство

Обележен Светски дан борбе против рака

У Севернобачком округу у 2015. години од рака је оболело 1074 особа, од којих је 601 преминула - подаци су Регистра за рак Завода за јавно здравље Суботица, објављени поводом Светског дана борбе против рака који је обележен 4. фебруара.

Према подацима из 2015. године, мушкарци су најчешће оболевали од рака плућа, дебелог црева, простате и мокраћне бешике, док је код жена најчешћи рак дојке, дебелог црева, плућа и  грлића материце. Одређени фактори ризика значајно доприносе високој распрострањености ових облика малигних болести, јер, према речима стручњака, наше становништво још увек у високој мери користи дуванске производе, а осим тога, честа је и неправилна исхрана, гојазност, као и недовољна физичка активност.

Примарна превенција подразумева да сами предузмемо све како би отклонили факторе ризика и смањили могућност обољевања од малигних болести. На првом месту су превентивни прегледи, јер рано откривање болести даје велику шансу за потпуно излечење и бољи квалитет живота.

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака, у МЗ Кертварош одржана је промотивна акција, где су наши суграђани могли да провере факторе ризика и да добију корисне савете о очувању здравља.

Остале вести из ове категорије