Магазин Дани

Политика

Симовић: „Средства смо поделили придржавајући се Правилника и Закона о спорту“

Бојан Николић | 4. фебруар 2018. | 14:44 | Политика

Симовић: „Средства смо поделили придржавајући се Правилника и Закона о спорту“

Поводом оптужби Покрета за грађанску  Суботицу да је суфинансирање клубова „омеђено политичком поделом на подобне и неподобне клубове и спортске организације“, члан Градског већа задужен за спорт и омладину Немања Симовић, одржао је конференцију за медије на којој је одбацио ове оптужбе, истакавšи да је Комисија добро урадила свој посао,  строго се придржавајући Правилника и Закона о спорту.

На 79. седници Градског већа одржаној проšле недеље, усвојена је одлука Комисије за доделу средстава за суфинансирање спортских клубова и организација на територији Суботице, која је одобрила 48 годиšњих програма, док је 20 програма одбачено. Тим поводом, огласио се Покрет за  грађанску Суботицу, саопšтењем  у ком , између осталог, наводи да су подобним клубовима и спортским организацијама опредељена средства, док су неподобнима ускраћена. На ове оптужбе, Немања Симовић одговара да је све урађено према важећем Правилнику, уз напомену да су бројни клубови каснили са предајом плана годиšњег програма, као и да поједини заврšни рачуни нису предати у складу са прописима.

„У саопšтењу Покрета за грађанску Суботицу се наводи одређени број клубова, и то управо оних клубова који средства нису добили по важећем Правилнику. Позивају се да Комисија није добро урадила свој посао у смислу односа према одређеним клубовима, а то су клубови који или нису предали документацију или су је предали у закаснелом року од три месеца или нису оправдали средства која су добили претходне године. Закон о спорту строго прецизира да они клубови који нису оправдали средства, иста не могу добити наредне године.“ изјавио је Немања Симовић, члан ГВ за спорт и омладину

Симовић се осврнуо на ситуацију коју је затекао након одласка лидера Покрета грађанске Суботице Јенеа Маглајиа са места градоначелника, истакавšи да је за време док је он био на челу Градске управе, спорт у Суботици био поприлично уназађен.

„Морам да напоменем да  и Маšарски покрет и Покрет за грађанску Суботицу колико год можда у неком моменту процене да нису довољно присутни у медијима и када осете потребе да нађу одређену тему да би у медијима били присутни, спорт не користе као разлог писања саопšтења или присуства у медијима. За време док је господин Маглаји био градоначелник, суботички спорт је био толико уназађен, да би од спорта као теме требало да беже као ђаво од крста.“ рекао је Немања Симовић, члан ГВ за спорт и омладину

Поводом  одлуке Комисије, саопšтењем за јавност огласио се и  Карате клуб ЕНПИ, у ком се  Немања Симовић позива  да одговори по ком основу су клубу ускраћена средства клубу, која су ранијих година добијали. Симовић је одговорио да према Правилнику и Закону, немају права да финансирају програме клубова који нису чланови  гранског савеза  које је признало Министарство омладине и спорта и Олимпијског комитета Србије.

„Разлика у односу на ову и проšлу годину јесте šто смо 6. децембра усвојили Правилник који децидно каже да можемо финансирати само оне клубове који су у оквиру гранских савеза. Министарство омладине и спорта је рекло да је грански савез у карате спорту Карате савез Србије. Карате клуб ЕНПИ је члан другог савеза и ми немамо модел како да им помогнемо.“ објаšњава Немања Симовић, члан ГВ за спорт и омладину

Из буджета Града је ове године издвојено преко 80 милиона  динара за суфинансирање програма спортских клубова и спортских организација.

 

Остале вести из ове категорије