Магазин Дани

Пољопривреда

Представљање ИПАРД програма

Бојан Николић | 29. јануар 2018. | 13:39 | Пољопривреда

Представљање ИПАРД програма

Мере подршке руралном развоју ИПАРД програма Републике Србије, представљене су данас заинтересованим компанијама и индивидуалним произвођачима у просторијама Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Севернобачког округа. Предавање је организовала Привредна комора Србије уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Данашње предавање је прва фаза упознавања заинтересованих правних лица и пољопривредних газдинстава са детаљима и специфичностима мера ИПАРД програма, као и са одређеним потешкоћама са којима се могу сусрести уколико аплицирају за средства. Друга фаза биће намењена онима који буду аплицирали за средства, у циљу упознавања  са додатним детаљима процеса који програм носи.

„Програм је занимљив за пољопривредна газдинства али и за правна лица односно мала, средња и микро предузећа и предузетнике, тако да ће наш фокус пре свега бити на правним лицима али истовремено с обзиром да су обе мере на располагању и физичким и правним лицима, ми ћемо се мало више бавити са трећом мером, али ћемо покрити и прву меру које се односи на инвестиције пољопривредних газдинстава.“ изјавио је Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу ПКС

Први конкурс у оквиру програма, расписан је крајем прошле године а занимљиво је да још увек није потписан финансијски споразум. Тренутно средства нису у потпуности доступна иако су обезбеђена, а укупан буджет који ће ускоро бити стављен на располагање за пројекте износи 230 милиона евра, од чега је Европска унија обезбедила 175 милиона евра, а остатак финансиран је из буджета Републике Србије.

 Једна од инвестиција која је обухваћена ИПАРД програмом јесте и развој обновљивих извора енергије. Стога су у оквиру предавања представљени остварени резултати остварени у овом сектору као и предстојеће активности пројекта „Смањене баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији“, који финансира Глобални фонд за животну средину, а који се реализује кроз заједничку сарадњу УНДП, Министарства рударства и енергетике и Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.  

„Програм се односи на субвенције односно поврат средстава након одређене инвестиције. Према првој мери поврат износи од 60 до 80 одсто у зависности од врсте инвестиције, локације и корисника. Друга мера се односи на прераду и маркетинг и поврат се креће између 50 и 60 одсто. Максимални износ поврата средстава иде и до 1,5 милиона евра у зависности од врсте инвестиције. Програм не предвиђа мале инвестиције тако да у првој мери не можете имати инвестицију мању од 10.000е да би сте уопште аплицирали на тај програм.“ објашњава Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу ПКС

Заинтересована физичка и правна лица услове конкурса и све неопходне информације могу пронаћи на интернет страници Министарства пољопривреде, водоривреде и шумарства www.минпољ.гов.рс  , као и на интернет адреси Управе за аграрна плаћања www.уап.гов.рс .

Остале вести из ове категорије