Магазин Дани

Друштво

Мање проблема у приватном, све виšе у јавном сектору

Маријана Толимир | 28. децембар 2017. | 12:21 | Друштво

Мање проблема у приватном, све више у јавном сектору

Сумирајући годину на измаку, у Савезу самосталних синдиката оценили су 2017. као годину са мање великих проблема у приватном сектору, док се све већи изазови јављају у јавним предузећима, и то је оно šто ће их чекати у следећој години – борба за бољи положај запослених у јавном сектору.

 

Синдикална 2017. година протекла је релативно мирно – без крупнијих проблема, али и крупнијих помака на боље. За председника Савеза самосталних синдиката у Суботици, Милана Поповића, помаци у позитивном смислу већ су направљени, и према његовом миšљењу плате ће бити све веће, с обзиром на то да је све мање радне снаге, и да је одлив кадрова нарочито погодио ово подручје.

Крај 2017. године обележио је šтрајк упозорења у јавним и јавно комуналним предузећима, а након преговора са Владом Србије постигнут је договор да се током следеће године радницима исплати једнократна помоћ у висини од 41.800 динара. У Синдикату истичу да је заблуда да су плате у јавном сектору велике, и да је управо šтрајк и показао да већина запослених ради за плате неšто веће од минималца.

Суботички савез самосталних сидиката у 2017. години бавио се и случајем ИМК „29. новембар“ где виšе од хиљаду радника ни након 20 година није наплатило заостала потраживања. Због тога заједно са Синдикатом, покрећу правну борбу према Основном и Уставном суду, а до сада се одазвало преко 900 оšтећених.

Остале вести из ове категорије