Магазин Дани

Пољопривреда

Сезона је свињокоља, трихинелоза прети

Маријана Толимир | 18. децембар 2017. | 10:59 | Пољопривреда

Сезона је свињокоља, трихинелоза прети

Иако се трихинелоза релативно ретко бележи у наšем округу, стручњаци апелују на произвођаче да месо закланих свиња редовно контролиšу, а на купце да воде рачуна од кога купују месо, будући да ова зараза увек прети да се појави.

 

Кобасица, šунка, кулен, па јоš из домаће радиности „засладиће“ предстојеће зимске празнике. Међутим, управо у овим омиљеним војвођанским специјалитетима вреба веома опасна болест по човека – трихинелоза. Она се преноси искључиво конзумирањем зараженог, најчеšће свињског меса, а с обзиром на то да даје веома неспецифичне симптоме попут стомачних тегоба и грипа, најчеšће се дијагностикује тек када се закомпликује.

Једина превенција трихинелозе јесте контрола меса након свињокоља, будући да ову болест преносе пацови и увек може да се јави, упозорава ветеринар Марио Тиквицки, а код свиње не даје никакве симптоме. Од пет свиња, на пример, само једна може да буде заражена, па је преглед обавезан за сваку јединку. Месо за контролу треба да буде толико да стане у šаку, узето са левог и десног дела миšИћне дијафрагме, појаšњава Тиквицки.

Трихинелоза у Севернобачком округу се јавља веома ретко – последњи случајеви бележе се 2013. године, када се једна породица заразила,  док је епидемија већих размера  преко 70 оболелих и једним смртним исходом регистрована 2005. године у Малом Иђоšу.  Међутим, то не мора да значи да се баš ове године неће појавити, напомињу стручњаци.

Остале вести из ове категорије