Магазин Дани

Пољопривреда

Сезона је свињокоља, трихинелоза прети

Маријана Толимир | 19. децембар 2017. | 10:59 | Пољопривреда

Сезона је свињокоља, трихинелоза прети

Иако се трихинелоза релативно ретко бележи у нашем округу, стручњаци апелују на произвођаче да месо закланих свиња редовно контролишу, а на купце да воде рачуна од кога купују месо, будући да ова зараза увек прети да се појави.

 

Кобасица, шунка, кулен, па још из домаће радиности „засладиће“ предстојеће зимске празнике. Међутим, управо у овим омиљеним војвођанским специјалитетима вреба веома опасна болест по човека – трихинелоза. Она се преноси искључиво конзумирањем зараженог, најчешће свињског меса, а с обзиром на то да даје веома неспецифичне симптоме попут стомачних тегоба и грипа, најчешће се дијагностикује тек када се закомпликује.

Једина превенција трихинелозе јесте контрола меса након свињокоља, будући да ову болест преносе пацови и увек може да се јави, упозорава ветеринар Марио Тиквицки, а код свиње не даје никакве симптоме. Од пет свиња, на пример, само једна може да буде заражена, па је преглед обавезан за сваку јединку. Месо за контролу треба да буде толико да стане у шаку, узето са левог и десног дела мишИћне дијафрагме, појашњава Тиквицки.

Трихинелоза у Севернобачком округу се јавља веома ретко – последњи случајеви бележе се 2013. године, када се једна породица заразила,  док је епидемија већих размера  преко 70 оболелих и једним смртним исходом регистрована 2005. године у Малом Иђошу.  Међутим, то не мора да значи да се баш ове године неће појавити, напомињу стручњаци.

Остале вести из ове категорије