Магазин Дани

Хроника

Заплењени заштићени папагаји

Редакција Дани | 18. децембар 2017. | 14:44 | Хроника

Заплењени заштићени папагаји

Цариници су 17. децембра 2017. године, на граничном прелазу Бачки Виногради, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 11 живих папагаја у Републику Србију.

Живе птице су откривене приликом детаљне контроле аутомобила „Опел Астра“, суботичких регистарских ознака, којим су путовала двојица српских држављана.  

Папагаји, умотани у плетене джакове за кромпир, били су сакривени у торби која се налазила у пртљажнику, у резервном точку, на поду испод сувозачевих ногу и у унутрашњем джепу јакне коју је возач имао на себи.

Испоставило се да пет примерака припада врстама заштићеним ЦИТЕС конвенцијом. Међу њима су три примерка врсте Амазона албифронс, који на тржишту достижу цену и до 800 евра. Заплењена су и две јединке такође заштићене врсте Неопсепхотус боуркии и шест примерака Мелопситтацус ундулатус која не припада заштићеним врстама.

Група за спровођење ЦИТЕС конвенције Министарства пољопривреде и заштите животне средине потврдила је да је Амазона албифронс строго заштићена врста, за чији је прекогранични промет потребна адекватна дозвола.

Птице су збринуте у зоолошком врту на Палићу.

Остале вести из ове категорије