Магазин Дани

Хроника

Заплењени заšтићени папагаји

Редакција Дани | 17. децембар 2017. | 14:44 | Хроника

Заплењени заштићени папагаји

Цариници су 17. децембра 2017. године, на граничном прелазу Бачки Виногради, у сарадњи са полицијом, спречили покуšај кријумчарења 11 живих папагаја у Републику Србију.

Живе птице су откривене приликом детаљне контроле аутомобила „Опел Астра“, суботичких регистарских ознака, којим су путовала двојица српских држављана.  

Папагаји, умотани у плетене джакове за кромпир, били су сакривени у торби која се налазила у пртљажнику, у резервном точку, на поду испод сувозачевих ногу и у унутраšњем джепу јакне коју је возач имао на себи.

Испоставило се да пет примерака припада врстама заšтићеним ЦИТЕС конвенцијом. Међу њима су три примерка врсте Амазона албифронс, који на тржиšту достижу цену и до 800 евра. Заплењена су и две јединке такође заšтићене врсте Неопсепхотус боуркии и šест примерака Мелопситтацус ундулатус која не припада заšтићеним врстама.

Група за спровођење ЦИТЕС конвенције Министарства пољопривреде и заšтите животне средине потврдила је да је Амазона албифронс строго заšтићена врста, за чији је прекогранични промет потребна адекватна дозвола.

Птице су збринуте у зоолоšком врту на Палићу.

Остале вести из ове категорије