Магазин Дани

Здравство

Резултати акције „Селу у походе“

Каролина Башић | 11. децембар 2017. | 14:52 | Здравство

Резултати акције „Селу у походе“

Акција „Селу у походе – провери своје ризике, контролиšи здравље“, у организацији Завода за јавно здравље, Црвеног крста и Дома здравља, у току 2017. године спроведена је у 12 месних заједница. Запослени Завода прегледали су 427 одраслих особа, од којих је 276 жена и 151 муšкараца, док су запослени  Домуа здравља прегледали 535 особа, 344 жене и 191 муšкарца.

На акције су се највиšе одазивали старији суграђани, јер је готово половина прегледаних (око 49 одсто) старија од 65 година, док је 30 одсто узраста од 56 до 65 година, а остали прегледани су у доби од 18 до 55 година. Већи број жена него муšкараца је имало нормалну ухрањеност, док је код 1,5 одсто жена утврђена потхрањеност. Ипак, резултати БМИ индекса говоре о појави предгојазности, која је већа код муšкараца него код жена.

Клинички преглед дојки рађен је у три месне заједнице, а од 62 прегледане жене код неких су нађене палпаторне промене.

У реализацији календарских активности учеšће је узела и Омладинска организација Црвеног крста која је организовала различите едукације за своје врšњаке.

Акција „Селу у походе“ са циљем промоције здравља и здравих стилова живота, ове године реализована је седму годину заредом, а наставак  се планира већ у јануару 2018. године.

Остале вести из ове категорије