Магазин Дани

Привреда

Јачање сарадње привредника Жупаније Бекеš и Севернобачког округа у фокусу састанка

Бојан Николић | 6. децембар 2017. | 14:06 | Привреда

Јачање сарадње привредника Жупаније Бекеш и Севернобачког округа у фокусу састанка

Делегације Трговинско индустријске коморе Жупаније Бекеš из Бекеšчабе и Мађарско – Српске трговинске индустријске коморе, посетиле су данас Привредну комору Србије – Регионалну привредну комору Севернобачког управног округа, где су разговарали о привредним темама.

Мађарска је један од најважнијих привредних партнера наšег региона. Привреда Севернобачког округа са наšим северним комšијама бележи промет од преко 150 милиона долара годиšње, док је тај резултат поправљен за првих десет месеци ове године, за 10 милиона долара.

„Заšто је данас ова прича интересантна? Знате и сведоци сте да имамо добре везе са Чонградом, Кечкеметом и Ђером и онда том линијом смо продужили до Бургеланда у Аустрију, а сада желимо да видимо ту другу страну Мађарске која је окренута Румунији и да оне погодности које су политичари направили да их искористе привредници. Сведоци сте да смо у задње три четири године водили велику битку коју смо добили и сада имамо Тису као пловну реку, а сада имамо и једну од најјачих инвестиција Мађарске и Србије у виду брзе пруге која ће повезати две престонице. Дакле поправљени су услови привредницима и сад треба наћи начине да се то искористи.“ рекао је Слободан Војиновић, в.д. председника ПКС-РПК Севернобачког управног округа

У постојећој привредној сарадњи Севернобачког округа и Жупаније Бекеš постоји велики простор за напредак. У плану је заједнички састанак привредника две регије наредне године, као нова полазна тачка за јачање сарадње.

„Желимо да привредници две регије јужне Мађарске и северне Србије напредују и зато имамо у виду један састанак са стране представника коморе и привредника две регије.“ изјавио је Геза Сабо, потпредседник ТИКЖБ Бекеšчаба

Конзулат Мађарске у Суботици успеšно побољšава контакте између привредника са севера наšе земље и привредника наšих северних суседа. Захваљујући добрим политичким односима двеју земаља привреда се развија у правом смеру, а простора за напредак има и то пре свега у развоју предузетниšтва, малих и средњих предузећа.

„За мале и средње привреднике наравно ова регија је најважнија. То значи да њихова делатност је могућа у кругу од стотину километара, šто регији јужне Мађарске односно северне Србије доноси контакте и сарадњу тих малих привредника.“ објаšњава Јаноš Бабић, генерални конзул Мађарске у Суботици

Чврšћа привредна сарадња два региона огледаће се и у тражењу заједничких интереса око изласка на изузетно значајно тржиšте Руске Федерације заједно са земљама потписницама ЗНД споразума Белорусијом и Казахстаном, са којима Србија има изузетне привредне односе. Привредницима два региона занимљива су и тржиšта ЦЕФТЕ као и Турске, која има завидан привредни раст и тржиšте са 80 милиона људи.

Остале вести из ове категорије