Магазин Дани

Привреда

Јачање сарадње привредника Жупаније Бекеш и Севернобачког округа у фокусу састанка

Бојан Николић | 7. децембар 2017. | 14:06 | Привреда

Јачање сарадње привредника Жупаније Бекеш и Севернобачког округа у фокусу састанка

Делегације Трговинско индустријске коморе Жупаније Бекеш из Бекешчабе и Мађарско – Српске трговинске индустријске коморе, посетиле су данас Привредну комору Србије – Регионалну привредну комору Севернобачког управног округа, где су разговарали о привредним темама.

Мађарска је један од најважнијих привредних партнера нашег региона. Привреда Севернобачког округа са нашим северним комшијама бележи промет од преко 150 милиона долара годишње, док је тај резултат поправљен за првих десет месеци ове године, за 10 милиона долара.

„Зашто је данас ова прича интересантна? Знате и сведоци сте да имамо добре везе са Чонградом, Кечкеметом и Ђером и онда том линијом смо продужили до Бургеланда у Аустрију, а сада желимо да видимо ту другу страну Мађарске која је окренута Румунији и да оне погодности које су политичари направили да их искористе привредници. Сведоци сте да смо у задње три четири године водили велику битку коју смо добили и сада имамо Тису као пловну реку, а сада имамо и једну од најјачих инвестиција Мађарске и Србије у виду брзе пруге која ће повезати две престонице. Дакле поправљени су услови привредницима и сад треба наћи начине да се то искористи.“ рекао је Слободан Војиновић, в.д. председника ПКС-РПК Севернобачког управног округа

У постојећој привредној сарадњи Севернобачког округа и Жупаније Бекеш постоји велики простор за напредак. У плану је заједнички састанак привредника две регије наредне године, као нова полазна тачка за јачање сарадње.

„Желимо да привредници две регије јужне Мађарске и северне Србије напредују и зато имамо у виду један састанак са стране представника коморе и привредника две регије.“ изјавио је Геза Сабо, потпредседник ТИКЖБ Бекешчаба

Конзулат Мађарске у Суботици успешно побољшава контакте између привредника са севера наше земље и привредника наших северних суседа. Захваљујући добрим политичким односима двеју земаља привреда се развија у правом смеру, а простора за напредак има и то пре свега у развоју предузетништва, малих и средњих предузећа.

„За мале и средње привреднике наравно ова регија је најважнија. То значи да њихова делатност је могућа у кругу од стотину километара, што регији јужне Мађарске односно северне Србије доноси контакте и сарадњу тих малих привредника.“ објашњава Јанош Бабић, генерални конзул Мађарске у Суботици

Чвршћа привредна сарадња два региона огледаће се и у тражењу заједничких интереса око изласка на изузетно значајно тржиште Руске Федерације заједно са земљама потписницама ЗНД споразума Белорусијом и Казахстаном, са којима Србија има изузетне привредне односе. Привредницима два региона занимљива су и тржишта ЦЕФТЕ као и Турске, која има завидан привредни раст и тржиште са 80 милиона људи.

Остале вести из ове категорије