Магазин Дани

Друштво

Потписан уговор о финансирању пројекта "Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш"

Редакција Дани | 6. децембар 2017. | 15:27 | Друштво

Потписан уговор о финансирању пројекта "Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш"

Град је за нешто више од годину дана испунио све предуслове за имплементацију пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“, што је потврђено потписивањем уговора о финансирању између немачке КфВ банке, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града, ЈП „Палић Лудаш“ и ЈКП „Водовод и канализација“.

Приликом преузимања власти у јуну прошле године, ново руководство Града је по питању пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш“ затекло незахвалну ситуацију–експропријација земљишта које чини заштитни појас око језера није била ни започета, ниједан предмет није био решен. Нешто више од годину дана након тога, Град је урадио све што је требало да би реализација пројекта могла да отпочне и 17. новембра потписан је уговор о његовом финансирању, вредан 6,5 милиона евра.

Богдан Лабан, градоначелник Суботице: „67 посто средстава ће бити утрошено на изградњу канализационе мреже насеља Палић и спојног потисног вода коју ће будућу мрежу повезати са пречистачем. 23,8 посто средстава предвиђено је за изградњу заштитног појаса око језера Палић и Лудаш, што подразумева бициклистичке и инспекцијске стазе и озелењавање. 6,2 посто је намењено унапређењу пречистача отпадних вода а 3 посто за биоманипулацију, односно излов рибе. У овом моменту се очекује ангажовање стручних консултаната од стране Министарства, након чега ћемо, уз њихов надзор и контролу, приступити расписивању тендера за набавку радова на изградњи канализационе мреже у насељу Палић и спољног потисног вода. Такође, отпочеће се и са припремним активностима за изградњу заштитног појаса око језера Палић и Лудаш, као и активностима за биоманипулацију.“

Потписивање уговора о финансирању пројекта је велики корак ка санацији језера Палић и Лудаш и за Град Суботицу и сада ништа не може зауставити његову реализацију, истакао је Мишел Рохман, представник Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

Мишел Рохман, представник ГИЗ-а: „Да озбиљно кренемо у реализацију и изградњу, сада још само чекамо избор међународног консултанта. Преквалификација је већ завршена и сад следи крајњи избор. Ако све буде ишло по плану, очекујемо да ћемо већ средином фебруара имати консултанта и онда крећемо у реализацију.“

У оквиру предуслова које је било неопходно испунити за реализацију пројекта, израђена је пројектно–техничка документација за будућу канализациону мрежу, црпну станицу и спољни потисни вод, одржан је збор грађана након ког је њих 750 дало изјаву о прикључењу на будућу канализациону мрежу, а Град је имао обавезу да за изградњу заштитног појаса обезбеди земљиште у свом власништву. У току је поступак експропријације.

Ервин Молнар, пројект-менаджер: „Источна обала језера Палић је завршена и може да се почне са радовима, а обала IIИ сектора и јужна и западна обала ИВ сектора су тренутно на реду и након завршетка геодетских радова којима се дефинише обални појас, приступиће се експропријацији овог дела земљишта. Заштитни појас језера Лудаш је дефинисан у априлу 2017. године усвајањем Плана детаљне регулације, имамо и решење Владе којим се утврђује јавни интерес на првој фази обалке језера Лудаш, где се такође након окончења геодетских радова може очекивати почетак експропријације, негде у првом кварталу 2018. године.“

Динамика извођења радова у оквиру пројекта биће позната наког првог разговора са консултантом. Оно што је сигурно, како је нагласио градоначелник Богдан Лабан, темпо ће бити енергичан, а јавност ће о свему бити благовремено обавештена.

 

 

 

Остале вести из ове категорије