Магазин Дани

Здравство

Последња акција „Селу у походе“ за ову годину

Каролина Башић | 5. децембар 2017. | 12:44 | Здравство

Последња акција „Селу у походе“ за ову годину

Акција „Селу у походе – провери своје ризике, контролиши здравље“ одржана је данас у МЗ Пешчара.

Да грађани без дугих редова могу релативно брзо да измере крвни притисак, шећер и масноће у крви, телесну висину, тежину и да утврде индекс телесне масе на оваквим акцијама, већ је познато. Просечна старост грађана који су се у МЗ Пешчара одазвали на акцију је око 70 година и углавном су то они који имају одређена хронична обољења.

„Грађани су највише заинтересовани да добију мере висине шећера у крви, холестерола и крвног притиска. Неки су вољни да чују савете и да их примене у свакодневном животу, мада многи само дођу и не обрате довољно пажњу на оно што ми кажемо, а то је да је измерена вредност заправо резултат њиховог понашања и њихових навика пре свега о исхрани, неговању физичке активности и редовност примене терапије које су добили,“ каже др Зорица Драгаш, Центар за промоцију здравља ЗЗЈЗ.

Иако је један од циљева акције да обухвати млађу популацију, они се врло ретко одазивају. Управо због тога, стручњаци апелују на млађе становништво да бар једном годишње провере своје факторе ризика.

„Акција има за циљ да позива млађу популацију да провере своје здравствено стање, јер ово су већ хронични болесници који знају свој здравствени статус, који редовно обављају контроле, узимају терапију. Позивамо све млађе особе узраста од 30 година, па надаље да се јаве на превентивне прегледе. Оно што би бар једном годишње требало урадити односно проверити је  лабораторија, измерити вредности притиска, а скрининг за кардиоваскуларне болести код мушкараца почиње од 35, а за жене од 45 године. Поред тога раде се скрининзи и на депресију, већ од 18 године и остали скринизи који подразумевају старији узраст,“ додаје др Верица Дроњак, Превентивни центар Дома Здравља.

Акција „Селу у походе – провери своје ризике, контролиши здравље“ у МЗ Пешчара била је последња планирана за ову годину, а организатори планирају да је наставе и следеће године.

Остале вести из ове категорије