Магазин Дани

Здравство

Последња акција „Селу у походе“ за ову годину

Каролина Башић | 4. децембар 2017. | 12:44 | Здравство

Последња акција „Селу у походе“ за ову годину

Акција „Селу у походе – провери своје ризике, контролиšи здравље“ одржана је данас у МЗ Пеšчара.

Да грађани без дугих редова могу релативно брзо да измере крвни притисак, šећер и масноће у крви, телесну висину, тежину и да утврде индекс телесне масе на оваквим акцијама, већ је познато. Просечна старост грађана који су се у МЗ Пеšчара одазвали на акцију је око 70 година и углавном су то они који имају одређена хронична обољења.

„Грађани су највиšе заинтересовани да добију мере висине šећера у крви, холестерола и крвног притиска. Неки су вољни да чују савете и да их примене у свакодневном животу, мада многи само дођу и не обрате довољно пажњу на оно šто ми кажемо, а то је да је измерена вредност заправо резултат њиховог понаšања и њихових навика пре свега о исхрани, неговању физичке активности и редовност примене терапије које су добили,“ каже др Зорица Драгаš, Центар за промоцију здравља ЗЗЈЗ.

Иако је један од циљева акције да обухвати млађу популацију, они се врло ретко одазивају. Управо због тога, стручњаци апелују на млађе становниšтво да бар једном годиšње провере своје факторе ризика.

„Акција има за циљ да позива млађу популацију да провере своје здравствено стање, јер ово су већ хронични болесници који знају свој здравствени статус, који редовно обављају контроле, узимају терапију. Позивамо све млађе особе узраста од 30 година, па надаље да се јаве на превентивне прегледе. Оно šто би бар једном годиšње требало урадити односно проверити је  лабораторија, измерити вредности притиска, а скрининг за кардиоваскуларне болести код муšкараца почиње од 35, а за жене од 45 године. Поред тога раде се скрининзи и на депресију, већ од 18 године и остали скринизи који подразумевају старији узраст,“ додаје др Верица Дроњак, Превентивни центар Дома Здравља.

Акција „Селу у походе – провери своје ризике, контролиšи здравље“ у МЗ Пеšчара била је последња планирана за ову годину, а организатори планирају да је наставе и следеће године.

Остале вести из ове категорије