Магазин Дани

Спорт

Ин мемориам Никола Шпеар (1944 – 2017)

Бојан Николић | 4. децембар 2017. | 13:42 | Спорт

Ин мемориам Никола Шпеар (1944 – 2017)

Комеморација поводом смрти Николе Шпеара одржана је данас у Великој већници Градске куће .Великан српског тениса, преминуо је у петак у 73. години живота у свом родном  граду. Шпеар је некадашњи тениски репрезентативац, селектор, први међународни судија највишег ранга и супервизор на Балкану уједно и један од најбољих тенисера којег је наша земља имала.

Рођен је 22. фебруара 1944. године у Суботици. Већ са шест година постаје члан Тениског клуба Спартак, а потом од најмлађих дана ниже успехе и добре резултате. Током своје сениорске каријере, Шпеар је био вишеструки државни првак, освајао је АТП турнире у Берлину, Грацу, Техерану, Овиеду, Бомбају, Бангалору, Солуну, Лејкворту, играо бројна финала у синглу и дублу, остваривао запажене резултате на Гренд слемовима Ролан Гаросу и Вимблдону. По окончању играчке каријере посветио се тренерском послу и остао је у тенису све до краја живота.

„Тешко је открити сурову судбину и истину, да неко ко је толико лепог оставио иза себе напусти живот и оде у вечност. Било би лепо да је све ово само сан, али нажалост морамо да се пробудимо и суочимо са недостатком великог човека, спортисте, пријатеља чији је живот испуњен успесима и признатим професионалцем који је у животу оставио неизбрисиви траг победника.“ рекао је Радмило Арменулић, тениска легенда оправштавши се од Николе Шпеара.

Никола Шпеар сахрањен је данас на Сенћанском гробљу. Сахрани су поред породице, многобројне родбине и пријатеља присуствовали и многи људи из света тениса.  

Остале вести из ове категорије