Магазин Дани

Здравство

Обележавање Светског дана борбе против сиде

Каролина Башић | 1. децембар 2017. | 13:09 | Здравство

Обележавање Светског дана борбе против сиде

Светски дан  борбе против сиде у суботичкој Општој болници обележава се широм кампањом која, осим мера превенције, едукације и раду на повећању толеранције и смањењу стигме и дискриминације, на овај дан спроводи анонимно тестирање здравствених радника.

Нежељени акциденти попут убода на крваве игле, прскање крви и томе слично, свакодневна су рутина здравствених радника. Ово су и неки од начина који представљају ризик у преносу ХИВ инфекције. На срећу, оваквих случајева у Општој болници није било, али уколико до њих дође постоје одређене процедуре.

Осим тога, када је у питању Служба за трансфузиологију у Општој болници, безбедна крв је императив, додаје др Кртинић. Од 1986. године, када је у нашој земљи уведена обавезна контрола крви и тестирање добровољних давалаца, она се спроводи најсавременијим тестовима и до данас није забележена ниједна  ситуација заразе путем крви.

У борби против стигме и дискриминације у здравственом систему, Општа болница је потписала уговор о  сарадњи са УГ „Став +“ које пружа подршку особама који живе са ХИВ/АИДС-ом. Пре 30 година, ХИВ инфекција је била  осуда на смрт, а данас, због напретка у развоју терапије, она је готово као свака друга хронична болест са којом се, уколико пацијент користи редовно прописану антивирусну терапију, може доживети дубока старост.

Остале вести из ове категорије