Магазин Дани

Пољопривреда

Представљене карактеристике и услови тржишта Русије

Бојан Николић | 9. новембар 2017. | 12:58 | Пољопривреда

Представљене карактеристике и услови тржишта Русије

Другог дана обуке коју спроводи Програм Уједињених нација за развој а која је намењена  развоју извозних и капацитета прерадне индустрије домаћег агробизниса, стручњаци су подобније представили карактеристике тржишта Русије али и услове које је неопходно испунити како би своје производе пласирали.

Тржиште Руске Федерације, изузетно је атрактивно за аграрне компаније из Србије нарочито у делу извоза јабука. Иако наш укупан извоз представља само 4 одсто  укупног увоза Русије, Србија је лидер у извозу ове воћке. На тржиште највеће земље света 2016. године извезли смо преко 230.000 тона јабука, од чега из региона Суботице у вредности од 125 милиона долара. Поред јабуке, из наше земље у  Русију извозе се и друге воћарске и повртарске културе које, захваљујући квалитету, проналазе своје место на рафовима великих руских маркета.

„Србија је број 1 извозник на тржишту јабука, са друге стране Русија је наше доминантно извозно тржиште са уделом преко 80 одсто и ту се постижу јако добри резултати. Такође што се тиче брескве ту смо један од највећих извозника ако не и водећи. У последње време јављају се транзитне земље за извоз у Русију као што су нпр. Белорусија и Литванија. Дакле када све погледамо Србија је лидер у извозу јабука, брескве, имамо добре резултате у извозу трешње, код поврћа је нешто мање заступљена али ту у последње време имамо успеха као нпр. парадајз који је пронашао свој пут до тржишта.“ рекао је Ђорђе Теофиловић, аналитичар СИДЕВ-а

Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом потписан пре 17 година, данас представља главну покретачку снагу извоза аграрних производа. Како би наши произвођачи успешно пласирали робу у Русију, неопходно је да прикупе обимну документацију али и да испуне строге захтеве посебно о пореклу производа.

„Сертификат о пореклу робе ЦТ2 документ, један је од најбитнијих. Наравно ту је и остала пропратна документација као што су разна трговачка документа, купопродајни уговори, фактуре, отпремнице итд. На тржишту Русије присутан је и познати ГОСТ- Р стандард који прелази у ТР стандард који ће важити на нивоу целе Евроазијске уније. Што се тиче воћа ту имамо попуњавање мање захтевне документације. Извозници знају да превозници који су у ТИР систему могу извозити у Русију, а ту је присутна јединствена царинска исправа од царинске документације и остала сва документација која може бити различита у односу на захтеве купаца.“ објашњава Ђорђе Теофиловић, аналитичар СИДЕВ-а

Анализом цена производа на руском тржишту дошло се до закључка да су српски производи нешто скупљи у односу на конкуренцију. Разлог је квалитет који је неупитан али и чињеница да је наша земља једна од ретких европских држава која има могућност извоза у Русију јер није увела санкције Москви. Међутим и поред добрих резултата, стручњаци покушавају да нашим извозницима пробуде свест да се оријентишу на нова тржишта јер нико не може предвидети да ли ће се овакав тренд сарадње са Русима наставити и у будућности.

 

 

Остале вести из ове категорије