Магазин Дани

Пољопривреда

Представљене карактеристике и услови тржиšта Русије

Бојан Николић | 8. новембар 2017. | 12:58 | Пољопривреда

Представљене карактеристике и услови тржишта Русије

Другог дана обуке коју спроводи Програм Уједињених нација за развој а која је намењена  развоју извозних и капацитета прерадне индустрије домаћег агробизниса, стручњаци су подобније представили карактеристике тржиšта Русије али и услове које је неопходно испунити како би своје производе пласирали.

Тржиšте Руске Федерације, изузетно је атрактивно за аграрне компаније из Србије нарочито у делу извоза јабука. Иако наš укупан извоз представља само 4 одсто  укупног увоза Русије, Србија је лидер у извозу ове воћке. На тржиšте највеће земље света 2016. године извезли смо преко 230.000 тона јабука, од чега из региона Суботице у вредности од 125 милиона долара. Поред јабуке, из наšе земље у  Русију извозе се и друге воћарске и повртарске културе које, захваљујући квалитету, проналазе своје место на рафовима великих руских маркета.

„Србија је број 1 извозник на тржиšту јабука, са друге стране Русија је наšе доминантно извозно тржиšте са уделом преко 80 одсто и ту се постижу јако добри резултати. Такође šто се тиче брескве ту смо један од највећих извозника ако не и водећи. У последње време јављају се транзитне земље за извоз у Русију као šто су нпр. Белорусија и Литванија. Дакле када све погледамо Србија је лидер у извозу јабука, брескве, имамо добре резултате у извозу треšње, код поврћа је неšто мање заступљена али ту у последње време имамо успеха као нпр. парадајз који је пронаšао свој пут до тржиšта.“ рекао је Ђорђе Теофиловић, аналитичар СИДЕВ-а

Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом потписан пре 17 година, данас представља главну покретачку снагу извоза аграрних производа. Како би наšи произвођачи успеšно пласирали робу у Русију, неопходно је да прикупе обимну документацију али и да испуне строге захтеве посебно о пореклу производа.

„Сертификат о пореклу робе ЦТ2 документ, један је од најбитнијих. Наравно ту је и остала пропратна документација као šто су разна трговачка документа, купопродајни уговори, фактуре, отпремнице итд. На тржиšту Русије присутан је и познати ГОСТ- Р стандард који прелази у ТР стандард који ће важити на нивоу целе Евроазијске уније. Šто се тиче воћа ту имамо попуњавање мање захтевне документације. Извозници знају да превозници који су у ТИР систему могу извозити у Русију, а ту је присутна јединствена царинска исправа од царинске документације и остала сва документација која може бити различита у односу на захтеве купаца.“ објаšњава Ђорђе Теофиловић, аналитичар СИДЕВ-а

Анализом цена производа на руском тржиšту доšло се до закључка да су српски производи неšто скупљи у односу на конкуренцију. Разлог је квалитет који је неупитан али и чињеница да је наšа земља једна од ретких европских држава која има могућност извоза у Русију јер није увела санкције Москви. Међутим и поред добрих резултата, стручњаци покуšавају да наšим извозницима пробуде свест да се оријентиšу на нова тржиšта јер нико не може предвидети да ли ће се овакав тренд сарадње са Русима наставити и у будућности.

 

 

Остале вести из ове категорије