Магазин Дани

Привреда

Минималац већи, још увек недовољан за основне потребе

Маријана Толимир | 14. септембар 2017. | 12:53 | Привреда

Минималац већи, још увек недовољан за основне потребе

Минимална цена рада у Србији биће већа за 13 динара по сату. Синдикати поздрављају ову меру, напомињући да то још увек није довољно, док су послодавци задовољни што повећање неће ићи на њихов терет. Ипак, и једни и други су сагласни, да је једино одрживо решење – смањење пореза и доприноса.

Свима који су на минималцу зараде ће порасти и следеће године – са 130 динара по часу, на 143 динара, односно за 10 одсто, што је било средње решење, будући да су синдикати тражили да цена рада буде 154 динара, а послодавци 139 динара. Према речима председника Самосталног синдиката у Суботици, Милана Поповића, то јесте добар потез, али је још увек недовољно, јер две минималне плате не могу да задовоље основне потребе четворочлане породице.

Да смо већ дошли у ситуацију да радници масовно напуштају Србију, сматра Милан Јеринкић, председник Удружења послодаваца Града Суботице. Због тога, послодавци поздрављају повећање минималне цене рада, а једини услов који су поставили пред Владу јесте да оно не иде на терет послодаваца.

Минимална цена рада повећана је у 2017. години са 121 на 130 динара, а пре тога није мењана чак три године. Са новим повећањем од јануара, на месечном нивоу то ће бити 1.800 динара више, односно око 24.000 динара, а процена је да за оволико новца у Србији ради чак 350.000 запослених.

Остале вести из ове категорије