Магазин Дани

Здравство

Два случаја туберкулозе од почетка године у СБО

Каролина Башић | 13. септембар 2017. | 14:52 | Здравство

Два случаја туберкулозе од почетка године у СБО

Недеља борбе против туберкулозе обележава се сваке треће недеље у септембру. У Севернобачком округу, од почетка године, забележена су два случаја обољевања од ове заразне болести.

Туберкулоза је заразна болест која се преноси капљичним путем односно кашљањем и искашљавањем бацила у средину у којој пацијент борави. Инфекција је прилично заразна мада не мора да значи да ће свако ко је био у контакту са оболелим и оболети. Иако симптоми нису типични када се појаве, најчешће се препознају по континуитету кашљања, губитку телесне тежине, умору, презнојавању, губитку апетита, повишеној температури и искашљавању крви. Ипак, данашње мере превенције као што је бе-се-же вакцина, коју новорођенчад примају у првим данима живота, хигијенско-дијететске мере, уредан живот, довољно сна, нормална исхрана, избегавање алкохола и дувана, смањују број оболелих од ове болести.

„У Севернобачком округу, према подацима за Суботицу и Бачку Тополу, којима располажемо, могу да кажем да је тренд обољевања од туберкулозе веома повољан. Ми смо ове године имали свега два оболела, од тога је један мушкарац у доби од 60 година и он је био позитиван на бацил туберкулозе, и једна жена од 80 година које је преминула у току лечења у суботичкој болници. У односу на 2016. када је било шест оболелих од туберкулозе, 2015. регистровано је девет, 2014. забележено је шест случајева, а 2012. године 14 оболелих, можемо бити задовољни како се ситуација са туберкулозом одвија,“ истиче др Олга Марков, пнеумофтизиолог у Диспанзеру за плућне болести и туберкулозу.

Иако је туберкулоза карактеристична за 18. и 19. век, њена појава данас везује се за миграције становништва.

„Најчешћи узроци због чега се она и данас појављује су миграције становништва. Када је организам преморен, када је човек неухрањен, када је изложен временским непогодама, нема довољно сна и без доброг смештаја, ти људи веома често обољевају од туберкулозе и они су потенцијални резервоари заразе“, додаје др Марков.

Ипак, важно је нагласити да је ова болест, која је некада била смртоносна, данас излечива. Лечење туберкулозе траје шест месеци, редовним свакодневним узимањем антитуберкулотских лекова. У односу на остале болести плућа, које такође изискују  хроничну терапију, ово лечење је једноставно и безбедно.  

Остале вести из ове категорије