Магазин Дани

Друштво

Предавање „Како је хлеб за шпанског краља освојио Европу“ одржано у Јеврејској општини

Бојан Николић | 13. септембар 2017. | 12:11 | Друштво

Предавање „Како је хлеб за шпанског краља освојио Европу“ одржано у Јеврејској општини

Крофне, кифлице, штрудла са маком или патишпањ, омиљене су посластице многих наших суграђана. Међутим, да ли знате да све наведене посластице потичу из јеврејске гастрономске традиције? О томе како су се оне нашле на нашим трпрезама, синоћ је у просторијама Јеврејске општине говорила историчарка уметности Тамара Огњеновић, у склопу Јесењег фестивала јеврејске културе.

Предавање под називом „Како је хлеб за шпанског краља освојио Европу“ из циклуса представљања Артисовог пројекта „Посластичарница“, говори управо о томе како смо из гастрономске културе ашкеназа и сефарда у централној и источној Европи, усвојили бројне  посластице које данас доживљавамо као  део сопственог наслеђа.

„Када смо пре две године покренули пројекат „Посластичарница“, наше размишљање генерално о посластицама поред чињенице да сви ми волимо слаткише је било на једној страни, док је на другој страни било шта се све иза тих посластица крије. Пре свега због чињенице да оне не познају ограничења и да не признају конфесије, да нема резонације као и да стижу до свих наших срца и пре свега до наших непца.“ рекла је Тамара Огњеновић, историчарка уметности и гастрохеритолог

Кроз пројекат „Посластичарница“, говори се о тихој, ненаметљивој кухињи једног народа у непрекидном кретању, забранама, прогонима и притисцима, у чијем искуству храна није само јело и пиће на столу већ неотуђиви део укупног идентитета и окосница културе сећања.

Остале вести из ове категорије