Магазин Дани

Пољопривреда

Републички и покрајински органи најавили помоћ пољопривредницима

Бојан Николић | 12. септембар 2017. | 14:09 | Пољопривреда

Републички и покрајински органи најавили помоћ пољопривредницима

Ситуација са усевима на њивама широм Србије, од почетка године не иде на руку пољопривредницима. Катастрофална суша која је ове године погодила нашу земљу узроковала је и материјалну штету ратарима који су као и сваке сетвене односно жетвене сезоне, уложили свој труд и новац. Републички и покрајински органи најављују помоћ.

Приликом отварања  Сајма пољопривреде и привреде у Бачкој Тополи, који је одржан протеклог викенда,  министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, истакао је озбиљност државних институција које воде рачуна о последицама суше. Министар Недимовић је најавио мере помоћи пољопривредницима, за шта ће бити задужена посебна радна група коју је формирала Влада Србије.

„Не можемо само да очекујемо шта ћемо у сваком тренутку добити од државе, већ морамо системски да развијамо нашу државу. Треба да развијамо системе за наводњавање како смо кренули, то је наша најефикаснија борба против оваквих непогода. Поред тога морамо да афирмишемо систем осигурања и да поново успоставимо систем противградне заштите како не би имали проблема са другим врстама елементарних непогода. Наравно да ћемо помоћи пољопривредницима, али исто тако желим да кажем да не можемо у сваком да очекујемо шта ћемо добити. Пољопривреда је озбиљан циклус који се заснива на вишегодишњој производњи, нпр. претходна година је била јако добра, а ове године нажалост због временских неприлика имамо овакву ситуацију. Ми ћемо помоћи али не можемо увек тражити помоћ од државе.“ рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић најавио је мере ублажавања последица суше након завршетка овогодишње жетве.

„Имамо проактиван приступ целој проблематици. Морам да напоменем да смо у сталној комуникацији са пољопривредним саветодавним службама на територији Војводине као и са локалним самоуправама. Истакао бих такође да смо имали састанак код председника Владе АП Војводине Игора Мировића уз присуство министра Недимовића, где смо заједнички конципирали сет мера који треба да изађу у сусрет пољопривредницима и ублаже последице настале од суше. Са тим мерама изаћемо у наредном периоду након завршетка жетве када будемо имали конкретне резултате са терена али морам да напоменем да заједничким мерама и Републике и Покрајине излазимо у сусрет пољопривредницима у овој сушној години.“ изјавио је Вук Радојевић, покрајински секретар пољопривреде, водопривреде и шумарства

У току је процена штете од овогодишње суше, а колике ће бити цене ратарских култура након завршетка жетве, до сада није познато. Процена стручњака говори да су најбоље прошли север и запад Бачке, где су приноси већи у односу на остатак Србије,  где је род, у односу на прошлу годину, мањи и за 90%.

Остале вести из ове категорије