Магазин Дани

Здравство

Велик број покушаја самоубистава у Суботици

Маријана Толимир | 11. септембар 2017. | 14:43 | Здравство

Велик број покушаја самоубистава у Суботици

У првих пола године у Суботици је било 65 покушаја самоубистава, подаци су са којима је наш град дочекао 10. септембар – Светски дан превенције самоубистава.

Број особа који је у Севернобачком округу током прошле године починио суицид је 30, 23 мушкарца  и 7 жена, показују подаци Завода за јавно здравље. Стопа самоубистава и даље је веома висока, око 26, мада се значајно смањила у односу на деведесете године, када је износила око 40 на 100.000 становника. О суициду је важно говорити, па је овогодишњи мото Светског дана превенције самоубистава – „Одвоји минут, промени живот“.

Они који преживе покушај самоубиства долазе на Одељење психијатрије Опште болнице. Међутим, тај број се не смањује и даље је веома висок – у  првих шест месеци ове године било је чак 65 покушаја, наводи др Золтан Шаги, начелник Одељења. Др Шаги објашњава да се код готово свих пацијената примећује депресивно расположење, и да ту лежи и сама превенција. Иако је депресија најчешћи узрок суицида, постоје и они који су планирани, али и они који су импулсивни.

Управо због тога што је узрока за суицид више, за њима треба трагати, и заједнички сагледати узроке. Стручњаци напомињу да грађани треба да се обрате психијатрима и психолозима а у Суботици постоји и СОС телефон где такође могу да  потраже помоћ. Најважније је да, када дође до концентроване депресије и осећаја безизлазности, особа нађе саговорника и да вербализује своје проблеме.

Остале вести из ове категорије