Магазин Дани

Пољопривреда

Одржан сајам пољопривреде и привреде у Бачкој Тополи

Бојан Николић | 11. септембар 2017. | 13:14 | Пољопривреда

Одржан сајам пољопривреде и привреде у Бачкој Тополи

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, у присуству министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислава Недимовића,  покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вука Радојевића, отворио је у петак 14. Сајам пољопривреде и привреде „Експо 2017“ у Бачкој Тополи.

Председник покрајинске Скупштине , обраћајући се присутнима, истакао је да ако се један сајам одржава 14 година, то представља најбољу потврду да је идеја о покретању била потпуно спремна за реализацију. Говорећи о величини сајма, Пастор је истакао да су ове године по први пут на овој манифестацији истовремено били присутни и ресорни министар и покрајински секретар, што је доказ да сви нивои власти раде посао за опште добро.

„Зашто је за мене сајам битан? За мене је сајам битан због тога што се овде данас као излагачи налазе људи који верују у себе и верују у перспективу своје фирме. Убеђен сам да ће на овом сајму као посетиоци бити људи који верују у себе и верују у перспективу друштва у коме живимо. Мислим да је то највећи бенефит који било која манифестација може да донесе.“ изјавио је Иштван Пастор, председник Скупштине АПВ

Министар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Недимовић нагласио је да су представници  Светске банке на недавном састанку изнели своје виђење развоја Србије у четири области – прехрамбрена индустрија, дрвно – прерађивачка индустрија, индустрија механизације и мотора као и индустрија гумарских производа. Три од четири наведене области спадају у сектор пољопривреде, што довољно говори о улози ове привредне  гране у развоју других индустрија на којима Србија може профитирати.

„Увек је важно да имамо овакве манифестације,  поготово ова данас у Бачкој Тополи је важна зато што афирмишемо пољопривреду и комплетну индустрију која је повезана са пољопривредом. Овде је изложено доста механизације, која сама по себи можда ништа не значи, али када шире посматрате, сваком пољопривреднику је неопходно да има трактор, механизацију, семе и да има место где може да прода. Пољопривреда није само производња на њиви него и прерада и трговина и зато морамо пољопривреду да посматрамо на шири начин, него што је рађено у протеклих двадесет, тридесет година.“ рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства

Сајам пољопривреде и привреде у Бачкој Тополи одавно је превазишао локалне оквире и постао значајан за цео регион, а Покрајински секретаријат је то ове године препознао и по први пут финансирао организацију манифестације. Приликом отварања, Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, најавио је расписивање конкурса за набавку нове пољопривредне механизације.

„Ова манифестација је битна за пољопривреднике јер на једном месту могу да виде изузетно значајну понуду пољопривредне механизације и погонских прикључака и да донесу за њих свакако капиталну одлуку. Куповина механизације је свакако капитална одлука за сваког пољопривредника и томе у прилог иде чињеница да је Министарство пољопривреде ове године расписало конкурс и подржало готово све пољопривреднике који су конкурисали. Покрајински секретаријат за пољопривреду први пут ове године ће расписати конкурс којим ће суфинансирати набавку нове погонске прикључне механизације која ће директно допринети обнови механизације на пољима Војводине.“ објашњава Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопивреду и шумарство

Сајам пољопривреде и привреде „Експо 2017“ у Бачкој Тополи ове године окупио је преко 300 излагача из земље и иностранства. Сајам је  завршен јуче.

Остале вести из ове категорије