Магазин Дани

Пољопривреда

Сетва уљане репице у току

Каролина Башић | 8. септембар 2017. | 13:15 | Пољопривреда

Сетва уљане репице у току

Након дуго очекиване кише, сетва уљане репице коначно је почела и трајаће до половине септембра. Добра цена и сигуран извоз, разлози су због чега се ратари, у последњих неколико година, чешће одлучују за ову озиму културу. Очекује се да ће ове године под „жутим цветовима“ у суботичком атару бити 4.500 хектара, што је око 50 одсто више него прошле године.

Прва сетва уљане репице на нашем подручју бележи се пре око десетак година, на свега неколико стотина хектара. Површине под овом културом, из године у годину, вишеструко се повећавају. Популарна уљарица, добра је шанса за зараду домаћих ратара, јер је цена стабилна и задовољавајућа, а пласман овог производа сигуран. Тона овог усева, након жетве 2015. године,  коштала је 340 евра.

Невен Орчић, саветодавац у ПСС Суботица: „Већ неколико година уназад репица је једна од најисплатљивијих култура. Ове године, просечан принос био је око 3,5 тоне на цену од 40 динара, због тога се ратари најчешће одлучују за ову културу. Прошле године било је посејано око 2000 хектара уљане репице, а ове године очекујемо да ће бити око 4500 хектара, такви су планови, што значи да је у питању повећање од 50 одсто.“

За наше ратаре, уљана репица је примамљива и због тога што, као озима биљка, доспева пре  периода летњих суша и високих температура, све учесталијих последњих година.

Остале вести из ове категорије