Магазин Дани

Култура

„Више“ на сцени позоришта Деже Костолањи

Каролина Башић | 7. септембар 2017. | 13:13 | Култура

„Више“ на сцени позоришта Деже Костолањи

Удружење „Елецте“ у сарадњи са Градом, 19. септембра организује извођење музичко-сценског комада под називом „Више“. Уметничка трупа сачињена од признатих уметника из Немачке, Холандије и Србије, први пут ће у нашем граду, у позоришту „Деже Костолањи“, извести дело за два клавира, баритон, глумца и хор викача.

Музичко-позоришни комад „Више“ настао је као резултат сарадње режисерке Каи Ане Шумахер, песникиње Марине Симић и Милице Илић, која је аутор музике.  Ово иновативно музичко-сценско дело, упоришну тачку има у миту о Дедалу и Икару. Ова тема занимљива је за актуелизовање савремених проблема и питања у друштву, а митско представљање стварности увек дозвољава личну интерпретацију приче и нуди велику палету емоционалних реакција публике.

Милош Радовић, председник Удружења „Елецте“: „Музика овог дела представлја спој класичних музичких форми и популарне/електронске музике чији константни ритмови и понавлјања подсећају на неумитни проток времена и пролазност живота уопште. Ово дело као важног актера има и хор, који има улогу гласа јавности, налик оном хору у грчким трагедијама, али је та јавност у овом делу представлјена као оличење савременог човека. Хор има улогу коментатора и критичара главних јунака.“

Драмски заплет дела о Дедалу и Икару се не препричава, већ се прате унутрашња стања протагониста, њихова размишлјања, страхови и реакције на ситуацију.

Тамара Штрицки Сег, потпредседница Удружења “Елецте“: „У оквиру представе која се темељи на митским ликовима Дедала и Икара, као Дедал наступиће баритон соло певач Марко Пантелић из Београда, а као Икар глумац Предраг Грујић. Два клавира, које су наши суграђани већ имали прилику да чују, али никада у оваквом саставу, свираће Ноеми и Енике Герег, сестре из Суботице. Хор викача, састав који још до сада нисмо имали прилику да чујемо, чине соло певачице Александра Аливојводић и Катарина Радовановић из Београда, а мушки део овог хора викача чине Марко Живковић, Слободан Милошевић и Стефан Пуђа, који су уједно и чланови Вива Воx хора, за који су свакако наши суграђани чули.“

Представа ће бити изведена на енглеском језику, али ће бити титлована на српски језик. Улазнице по цени од 500 динара могу се купити у кафе-посластичарници Равел.

Остале вести из ове категорије