Магазин Дани

Култура

Јесењи фестивал јеврејске културе 2017

Каролина Башић | 5. септембар 2017. | 14:34 | Култура

Јесењи фестивал јеврејске културе 2017

Јесењи фестивал јеврејске културе, у организацији Јеврејске општине Суботица, одржаће се од 10. до 17. септембра, на више локација у нашем граду.

Током седмодневне манифестације, која се одржава трећи пут заредом, приређен је богат културно-уметнички програм. Фестивал почиње у недељу концертом „Музика јеврејских молитви“ у великој сали Јеврејске општине. Наставља се сутрадан, отварањем изложбе „Израел на сликама“ и пројекцијом филма „Мр. Гага“ у амфитеатру Отвореног универзитета. Трећег дана фестивала, суботичка публика имаће прилику да слуша трећи суботички концерт јеврејских кантора из Будимпеште, у Великој већници Градске куће. У четвртак је предвиђена вирутелна шетња са историчарем Мирком Грлицом у великој сали Јеврејске општине. Представа „Нобеловац и ја“ у режији Стефана Саблића, одржаће се у суботу, 16. септембра на сцени „Јадран“. Фестивал ће затворити концерт хора „Браћа Барух“.

„У недељу, 17. септембра у 20 сати, као круна ове манифестације, хор „Браћа Барух“ наступа у Фрањевачкој цркви. Захвални смо Фрањевачком самостану који је омогућио овај изузетан простор за концерт,“ рекао је Роберт Ковач, координатор канцеларије Јеврејске општине Суботица.

Овогодишњи фестивал, није се могао одржати у Синагоги, због радова који су у току, али се завршетак очекује до краја године.

Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије: „Рестаурација Синагоге иде у веома добром темпу и ми очекујемо да ће до краја ове године бити завршени сви радови у Синагоги. Почетком следеће године ће бити и отварање односно свечано пуштање Синагоге поново у живот и да ће се на неки начин завршити 40-огодишњи сан ове наше мале јеврејске заједнице.“

Јошуа Штајнфелд, председник Јеврејске општине Суботица: „Ми вас увек позивамо на наше тужне тренутке и ви то знате, Јевреји су претрпели јако трагичну судбину за време рата и нажалост ми морамо да одржавамо те тужне манифестације. Овог пута вас позивамо на једну нашу веселу, лепшу манифестацију коју не можемо сами да испратимо без вас и без Града Суботице.“

Генерални покровитељ Јесењег фестивала јеврејске културе 2017. је Град Суботица, док ће  Генерални конзулат Мађарске у Суботици спонзорисати  концерт јеврејских кантора.

Остале вести из ове категорије