Магазин Дани

Политика

Скидање са дневног реда декларација против кућа за мигранте

Маријана Толимир | 6. јул 2017. | 15:22 | Политика

Скидање са дневног реда декларација против кућа за мигранте

Иако су већином гласова скинуте са дневног реда, највећу пажњу одборника на 10. заседању Скупштине града изазвале су декларације које се противе изградњи кућа за смештај миграната – тражилаца азила. Интересантно је да су готово идентичне декларације поднели СВМ који је део власти, и опозициони Покрет за грађанску Суботицу.  

 

Две декларације сличних назива, обе уперене против изградње кућа за смештај мигрантских породица, једна предлог позиције – Савеза војвођанских Мађара, друга опозиције – Покрета за грађанску Суботицу. Осим истих захтева, две декларације доживеле су идентичну судбину – обе су скинуте са дневног реда гласовима већине одборника, а на предлог одборничке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“. У име Владе Републике Србије, Скупштини се обратио Ненад Иванишевић, који је још једном указао на предности пројекта који финансира Влада Норвешке са око пола милиона евра. Иванишевић је подсетио и да је у Суботицу уложено преко два милиона евра током кризе, као и да је за политику хуманог односа према мигрантима, гласало више од 5о одсто  Суботичана на последњим изборима.

Градоначелник Суботице, Богдан Лабан, подсетио је да Суботичани знају муке избеглица и казао да смо поносни на све што можемо да учинимо да помогнемо мигрантима. Лабан је нагласио су наши суграђани показали своје право лице, нарочито онда када  било више стотина избеглица.

Према речима председника одборничке групе СВМ-а, Јаноша Нагела, Декларација није имала лоше намере, нити је упререна против Владе Србије, већ је имала за циљ да о овако важном питању отвори аргументовану расправу. Иако у томе нису успели, додао је Наглел, они су задовољни.

Док је као градоначелник отворио и подржао градњу Прихватног центра капацитета за 150 људи, данас, као предводник опозиционог Покрета за грађанску Суботицу, Јене Маглаи, противи се сличном пројекту далеко мањих размера. За њега је скидање са дневног реда Декларације коју је ова одборничка група предложила - гурање проблема под тепих.

Осим спорних декларација које су обележиле почетак заседања Скупштине града, одборници су усвојили и и завршни рачун за 2016. годину, као и ребаланс буджета. Одлучено је и да звање Почасни грађанин понесе др Андрија Пеић Тукуљац, инжењер агроекономије, док су признања Про урбе ове године додељена Пашко Чаби, римокатоличком свештенику и диригенту, Ивану Шарчевићу, сликару аматеру и Векоњ Лајошу, ликовном уметнику – керамичару.

Остале вести из ове категорије